joomla templates top joomla templates template joomla

Top 10 vid "Tiomila"

den .

Den första maj helgen skulle Tiomila 2021 avgöra i Valdemarsvik skogarna. Men i Coronatider blir det inte alltid som tänkt. Eftersom det var sedan länge bara elittävlingar tillåtna, blev det omöjligt att arrangera en vanlig Tiomila. Istället bestämde sig OK Tjärnen och Ärla IF att arrangera en Elitstafett (en typ Tiomila light) i Södermanland. Såväl vårt damlag som vårt herrlag nådde en fin fin Top 10 placering.

 

Antal lag var begränsad, SOFT bestämde vilka klubbar som ansågs som elitklubbar och i samarbete med arrangörsklubben publicerades ett smittskyddssäkert bulletin.

Både dam- och herrstafetten omfattades av tre natt- och tre dagsträckor med lång uppehåll emellanåt. Eftersom stafetten arrangerades med kort varsel, var det nog flera lag på dam- och herrsidan som inte har tränat särskilt mycket nattorientering. Och det syntes på live-GPSen (arrangören litade på att inte än startade löpare inte skulle följa tävlingen via live-GPS). Många bommar ledde till placeringsomkastningar unde de första tre sträckorna. Men inte så våra löpare. Visst hände några småbommar här och där men inga "katastrofer" (vissa förhandsfavoritherrlag hade inget längre med topplistan att göra efter första sträckan).

På damsidan var det Olivia Nilsson (som visade stark insats vid sin tävlingscomeback) och våra "vanliga" nattlöpare Pim Hedberg och Jannie Hagård som avslutade tävlingsnatten på en lovande 8:e plats. Även vårt herrlag med Simon Wikström, nyförvärv Edvin Smedberg och Richard Sjöholm sprang nästan bomfritt genom nattskogen. Vi befann oss på plats 19 vid tävlingsuppehåll. med Top 10 inom räckhåll.

Jakstartens väderprognos höll tyvärr inte. Så åtföljde ösregn och hagel vid lunchtiden samtliga löpare. Medan ledare (tack till Marianne och Andreas Nilsson för att ställa upp) och väntande löpare försökte gömma sig från hagelkorn, kämpade våra första daglöpare Vilma Svantesson och Simon Svensson genom skogarna. Som tur åkte Vilma med som reservlöpare. Hon fick hoppa in för Lena Eliasson-Lööf som drabbades av en skada. Vilma tappade några placeringar men för Nelly och Elin Carlsson fanns det fortfarande chansen att korsa mållinjen som top 10 lag. Bägge visade att det var så riktig tävlingssugna och plockade placering efter placering. När Elin tog sig över mållinjen - solen hade hittat fram igen - befann sig vårt damlag i de fina orangea tröjorna på en formidabel åttande plats - grattis!!! I spetsen var det OK Tisaren som gick mot en ohotad vinst efter en stor ledning redan efter nattsträckorna. IFK Göteborg tog silverplatsen och Göteborg-Majorna nöjde sig med bronsplatsen.

På herrsidan var det Simon Svensson på fjärde sträckan och även delvis Ola Martner på femte sträckan som fick känna av orienteringsglädje vid hagel och ösregn. Liksom Nelly på damsidan klättrade Simon sex placeringar på herrsidan och Ola ytterligare tre. Gernot Ymsén möte flera andra lag på sista sträckan och spurtade in som 10:e man. På herrsidan var det Stora Tuna som vann överlegsen före OK Ravinen och IFK Göteborg.

Bägge våra lag visade att det räcker långt när man visar tekniskt stabila lopp längs hela stafetten. Med båda lag i top-10 var vi tiktig nöjda för den dagen och ser redan fram emot nya stafettutmaningar. Jukola/Venla i Rovaniemi ska arrangeras i mitten av augusti, med bara en vecka innan SM medel och stafett i Luleå. Varför inte komma top-10 även där med bägge lag.

Elitstafett

Kontakt

Fäladsgatan 6
291 59 Kristianstad
epost: kansli(at)pan-kristianstad.nu